Listed Farmhouse in Norfolk

Project Details

Location: Irstead nr Wroxham, Norfolk Broad National Park
Local Authority: Broads Authority
Size: 350m2
Completed: 2023

A sympathetic whole house restoration of a Grade II listed building in the Norfolk Broads National Park using conservation principles and skills.

We were approached by former clients to assist with the restoration of a Grade II listed farmhouse in the Norfolk Broads dating from the early 19th Century.  Our clients had been familiar with the house for many years, as frequent visitors to the area.  When the house came onto the market, the opportunity arose to move closer to their children and grandchildren creating a long term family home.  A sympathetic restoration programme was begun for Grove House and its environs to create a high quality historic home in keeping with it’s Georgian roots.

The condition of the existing building was evaluated and a schedule of work and repairs prepared to support planning and listed building consent applications.

The design approach has been to retain and conserve the original significant historic elements with particular emphasis on the entrance, stair and landing along with south rooms on ground and first floor.  The proportions and layout are good examples of Georgian architecture.

A Victorian washhouse to the north-east corner had been converted into a studio workshop by previous owners.  Tie beams were inserted to form an open vaulted roof volume and wonderful kitchen space.  Rooflights were added to improve the natural daylighting and the floor, walls and roof were insulated to modern standards.  A small dairy outshot to the rear also survived and forms a walk in larder. 

The floor to the adjacent breakfast room had been raised during earlier works in the 1990’s.  The decision was made to remove the concrete slab and reinstate the original level, with clay pamments retained and reused in the relaid floor.  Existing fireplaces have been opened up and marble surrounds restored.  Original Minton tiles have been retained.

Traditional and sympathetic materials have been used throughout.  A new limecrete floor with underfloor heating to provide a consistent temperature and reducing the need for radiators and pipework.  A combination of woodfibre boards and corkboards have been used to insulate the existing solid brick walls and the roof.

During the project we worked closely and proactively with the local planning and conservation officer to ensure the integrity of the existing historic building was retained, whilst making improvements for the future.

Before...

After...

Projects

All of our projects are bespoke, and are designed in response to our client’s aspirations and brief, the surrounding context and environment. We work with all types of client including homeowners, self-builders, developers, commercial businesses, parish councils, community groups and local authorities.